Wat is operational lease en hoe werkt het?

Lees alles over de voor- en nadelen van operational lease

Operational lease is een leaseconstructie waarbij een bedrijf een auto least voor een vooraf bepaalde periode zonder dat het voertuig als een activum op de balans van het bedrijf wordt geboekt. Je bent en wordt als ondernemer dus geen eigenaar van de leaseauto. We benoemen de belangrijkste voordelen en nadelen van operational lease.

Voordelen operational lease

  • Geen eigendomsverantwoordelijkheid: Je hoeft je als ondernemer geen zorgen te maken over zaken als: afschrijvingen, restwaarde, waardevermindering en de eventuele verkoop van de auto.
  • Flexibiliteit: Aan het einde van de leasetermijn kan je eenvoudig de leaseauto inleveren en een nieuwe overeenkomst aangaan voor een ander model of type voertuig. Dit zorgt voor flexibiliteit bij het beheer van het wagenpark.
  • All-in leasetarief: De leasemaatschappij is verantwoordelijk voor de kosten van onderhoud, wegenbelasting, reparaties, bandenwissels, verzekeringen en pechhulp. Op de brandstofkosten na is operational lease dus echt all-inclusive.
  • Voorspelbare kosten: Je betaalt altijd een vast maandelijks bedrag gedurende de leaseperiode. Dit helpt bij het voorspellen en budgetteren van de autokosten en het vermijden van onverwachte uitgaven.
  • Risicospreiding: De lease-aanbieder draagt de risico’s met betrekking tot waardevermindering, onderhoudskosten en operationele problemen. Hierdoor loop jij als ondernemer minder financiële risico’s.

Nadelen operational lease

  • Hogere kosten op lange termijn: Een auto leasen is vaak duurder dan een auto aanschaffen, met name door de extra services die worden bijgeleverd.
  • Geen eigendom: De leaseauto blijft eigendom van het leasebedrijf. Bij het aflopen van de leaseperiode moet je de auto weer inleveren.
  • Mogelijke beperkingen: in de regel kan je jouw bedrijfsauto configureren naar wens, maar er zijn beperkingen. Ook kan je niet zomaar onderdelen of (design)elementen toevoegen en wegnemen bij een leaseauto.
  • Contractuele verplichtingen: Je bent gebonden aan de voorwaarden van het leasecontract gedurende de gehele leaseperiode. Dit betekent dat er kosten verbonden kunnen zijn aan het voortijdig verbreken van de overeenkomst.
  • Geen eigen vermogen: Omdat de leaseauto niet als een activum op de balans van het bedrijf wordt geboekt, draagt het niet bij aan het eigen vermogen van de zaak. Dit kan de financiële positie van de onderneming beïnvloeden.

Conclusie

Overkoepelend kunnen we stellen dat operational lease vooral zorgt voor gemak. De kosten zijn voorspelbaar en je bent niet verantwoordelijk voor het regelen van het onderhoud. Niet voor niets is operational lease de meest populaire leasevorm van Nederland, gevolgd door financial lease. Wil je meer weten over de verschillen tussen operational en financial lease? Lees dan dit artikel.